Sølvkroken Svenskepilk Rustfri er den klassiske pilken som ingen har klart å kopiere kvalitesmessig. Formen og den blanke overflaten er spesielt lokkende. “Vandrer” i vannet når den synker og avfisker derfor store områder rundt båten.
Sølvkroken Svenskepilk produseres i vekter fra 75 g – 1000 g.
Denne klassiske pilken er en bestselger over hele verden! Sølvkrokens rustfrie Svenskepilk inngår i standardutrustningen til enhver yrkesfisker.
Pilken er produsert i høyglanset, rustfritt stål. Både formen og den skinnende overflaten lokker fisken til å hugge. Bestselgeren er håndsveiset i kantene for å tåle de tøffeste påkjenningene. Pilken er rett og slett et must i jakten på stortorsken!
Svenskepilkens opphav
I følge Bjørn Nyhus, som tidligere har jobbet som både markeds-, salgs- og produktsjef i Sølvkroken gjennom nesten 30 år, (også av mange kjent som Mr. Fisk), var det firmaet Helge Lanes i Oslo som først startet produksjonen av suksesspilken. Nyhus som er en av de som kan mest om historien rundt Sølvkroken. Produksjonen av Svenskepilken startet rundt 1940 - Han selv fikk prøvd Svenskepilken under sin første havfiskefestival i Stavanger i 1964. Allerede fra starten ble den effektive pilkenyheten populær blant norske yrkesfiskere.
I 1978 kjøpte Sølvkroken opp oslofismaet Helge Lanes og da fikk Nyhus informasjon om Svenskepilkens historien fra Lane's sønn. Historien sier at det under krigen ikke var lov å produsere produkter i stål, men Lanes gjorde dette allikevel, og sa at pilken kom fra Sverige; "for at det ikke skulle bli noe bråk". Etter dette ble navnet Svenskepilken.
Tidligere støpte man pilker, men datidens støpeformer var ikke all verdens. Lanes utviklet mest sannsynlig Svenskepilken selv og sønnen trodde stålet kom fra en valsefabrikk, men han kjente ikke til alle detaljene.
Sølvkrokens rustfri Svenskepilk finnes i dag i ni vekter, fra 75 gram til 1 kg. Nyhus minner om at vekten på pilken ikke sier noe om hvor stor fisk du får på kroken, men bestemmer hvor dypt du kan fiske. I tillegg finnes det i dag flere andre Svenskepilk-varianter, som rustfri Deco, en eksklusiv variant av bestselgeren. Decos overflate lager spennende lysrefleksjoner og lydbølger i vannet. Forniklet Svenskepilk er en enklere utgave av originalen, mens den selvlysende versjonen bør prøves i mørke fjorder og på store dyp. Svenskepilk Holographic er det siste tilskuddet til Svenskepilk-familien.
Hvordan fiske med Svenskepilk? - Flere veier til fangst
- En måte er å fiske med korte, forsiktige rykk, da fisker du konsentrert på ett område.
- Du kan også fiske med høye løft som slippes ned i dypet, da «vandrer» pilken når den synker og avfisker større områder.
Uansett hvilken pilkemetode du bruker, kan det være lurt å prøve følgende når du er på jakt etter torsk: la snøret løpe ut til pilken kommer helt til bunns. Gjør dette kontrollert slik at ikke pilken slår seg opp på snøret og lager tvinn. Hal så opp en halvmeter og begynn å pilke. I tillegg til å prøve de to måtene å fiske på som beskrevet ovenfor, kan det være lurt å prøve å variere bevegelsene, og husk å legge inn små pauser - det kan ofte trigge til hugg når pilken starter bevegelsene igjen.