Duejakt – Den mest tilgjengelige jakten i Norge!

I Norge er det to gode grunner til å jakte på ringduer. Den beste grunnen er at dette er en fugl som gir oss veldig delikate brystfileter, som serveres på de fineste restauranter. Den andre grunnen er at ringduer påfører norske bønder som produserer erter, mais og korn, store tap på avlingene.

 

Duejakta starter hvert år 21. august

Fra 21. august er det om å gjøre å være godt forberedt, ha planlagt skikkelig og ha funnet det et godt jorde du kan jakte på. Da kan du skaffe deg noen flotte middager og samtidig hjelpe en lokal bonde med å redde noe av avlingen. Ringdue kan jaktes i hele landet fra 21. august til 23. desember, med unntak av Troms og Finnmark der ringdue er fredet.

 

Krevende skuddsjanser og raske fugler

Duer flyr i hastigheter opp til 80 km/t og kommer brått over tretoppene i jordekanten, noe som kan by på krevende skuddsjanser for jegeren. Andre ganger kan de komme over hodet på deg, snu rundt og nesten henge stille i luften foran deg når de forsøker å slå seg ned ved lokkefuglene dine.

 

I regnvær sitter duene og sturer i trærne. Da nekter de å fly rundt etter mat. Da er det liten vits for en jeger å ta turen ut. Men dersom regnet stopper og solen titter frem, er det bare å komme seg ut, for da skal duene finne mat igjen. Slike situasjoner mellom regn og sol resulterer ofte i mange flotte skuddsjanser.

 

Hvor jaktes det mest ringduer i Norge?

Østlandet er primærområdet for jakt på ringdue der Østfold, Akershus, Hedmark, Buskerud, Vestfold og Oppland er hovedfylkene for jakta. Men ringdue er både observert og skutt i de aller fleste steder i Norge der det drives jordbruk. Trøndelag er også et bra område hvor det er mye ringdue. 

 

Hvis man ser på antall skutte dyr, er ringdue den småviltarten det felles mest av. Bestanden av ringdue er estimert til å ligge mellom 350.000-750.000 og i jaktåret 2015/2016 ble det skutt 39.000 ringduer.

 

I både Østfold og Akershus ble det skutt ca. 8.000 ringduer i hvert av fylkene.

 

Levesett

Ringduene er sosiale fugler som lever i par som holder sammen hele livet. Utenom hekkesesongene (april-mai og juni-juli) kan ringduer sees i flokker på bare noen få individer til store flokker på hundrevis av fugler.

 

Ringduene finner beskyttelse i å være flere i flokk for å kunne beskytte seg mot rovfugler. Ringduene spiser også ofte i flokk ute på åpne glenner i skogen eller på nytreskede kornåkrer.

 

Føden består i all hovedsak av frø, bær, skudd, erter og korn.

 

Lokkeduer til duejakt

Kamuflasje er viktig

Ringduer ser veldig bra. De ser alle små lyse hudpartier i ansiktet på en stakkars jeger. Og jegere som ikke har lært seg å sitte i ro har heller ingenting å gjøre på duejakt enn å spise matpakka.

 

Duer ser bevegelser på lang avstand og kommer ikke i nærheten av skuddhold i det hele tatt. 

 

Fordi duer har så godt utviklet syn er det veldig viktig med kamuflasjeduk som du kan sitte eller stå bak. Sørg også for å ha på deg enten kamuflasjehette eller caps med nett foran ansiktet.

 

Et annet viktig plagg er kamuflasjehansker slik at hendene ikke lyser opp som store lysskilt som jager duene av gårde.

 

Hvis du er heldig er det litt vind som beveger på blader og greiner slik at duene ikke legger så godt merke til deg som forsøker å skjule deg.

 

Det er alltid hyggelig med litt hjelp fra vinden. Den kan både kamuflere deg litt og den kan sørge for at duene er ute og flyr.

 

Plassering av jeger

Hvor du som jeger skal plassere deg er det mange meninger om. Noen velger å plassere seg litt ut på jordet, mens de aller fleste plasserer seg i kanten av et jorde, gjerne på skyggesiden av noen store trær.

 

Prøv deg frem og se hva som gir mest skuddsjanser eller hva som skremmer duene bort. Vi har erfaring med at skyggesiden av trærne i kanten av jorde er flotte plasser å sitte på, helst med vinden i ryggen.

 

Da kommer som regel duene flyvende over deg og snur mot deg for å lande. De lander alltid i motvind for best mulig oppdrift ved landing.

 

Enormt bra duejakt med masse duer i luften

 

Plassering av lokkefugler og karuseller

Siden ringduer er sosiale fugler som samler seg i flokk, vil lokkefugler alltid tiltrekke seg flere fugler. Det betyr at det er mat der. Om plasseringer av lokkefugler er det en ting som er sikkert.

 

Mange jegere har sine egne meninger om hvordan duer skal plasseres. I all hovedsak er det 3-4 ulike måter å plassere lokkefuglene på, litt avhengig i hvor mange lokkefugler og hvilke type du har.

 

Husk bare på at det skal være god plass til å lande, så ikke sett lokkeduene for tett. Duer flyr ikke lavt over andre duer når de skal lande og de lander aldri oppå hverandre.

 

V-formasjon med hodene rettet mot vinden er nok den aller mest brukte varianten. Da peker åpningen på V-formasjonen mot vinden samtidig som hodene på lokkefuglene peker mot vindretningen.

 

Da gir åpningen nesten en velkomst til andre duer som kommer inn for landing. Bruker du duekarusell burde denne stå innerst litt på siden.

 

V-formasjon

V-formasjon på lokkeduene


U-formasjon er veldig lik V-formasjon men mer buet som en halvsirkel. Kan også varieres til å ligne en swoosh-logo fra en kjent skoprodusent ved litt sidevind.

 

Husk bare å sette nebbet på lokkefuglen opp mot vinden. Her burde også en evt. duekarusell stå innerst i formasjonen litt på siden.

 

U-formasjon & Swoos4-formasjon

U-formasjon på lokkeduene   Swoosh-formasjon på lokkefuglene


Skrå-formasjon passer best når vinden kommer fra siden i forhold til hvor du sitter kamuflert. Da leder du duene mot deg fra den ytterste duen og til den siste nærmest der du sitter.

 

I en skrå-formasjon burde karusellen stå nesten innerst men lengst bort fra den ytterste duen.

 

Skrå-formasjon

Skrå-formasjon på lokkeduene


Kryss-klynge er vårt beste tips til oppsett. Vår mest brukte og mest fleksible oppstilling som gir bra resultat. Uansett hvilken vei vinden eller duene kommer fra har duene en landingsplass.

 

Lag 4 klynger med 5-10 fugler som står samlet innenfor 4-8 meter og ha 15 meter mellom klyngene. Da kan ringduene komme inn for landing fra begge sider, foran og bak.

 

Har du karusell i dette oppsettet er det best å ha den lengst ut på sidene eller midt foran skjulet ditt ca. 10-15 meter ut.

 

Kryss-formasjon

Kryss-formasjon på lokkeduene

Ti raske tips for duejegeren

 

  1. Vær tidlig ute og avtal (helst skriftlig) med grunneier der du ser det er duetrekk om morgenen og om ettermiddagen.
     
  2. Kjøp inn nødvendig utstyr og lokkefugler om du ikke har.
     
  3. Pakk sammen lokkefugler og kamuflasjeutstyr i en kasse eller sekk som lar deg raskt sette det opp, for å ikke miste skuddsjanser.
     
  4. Lag en plan på hvor du burde plassere kamuflasjenettet etter hvordan vinden blåser eller om det er vindstille og etter hvordan fuglene trekker. Bruk gjerne skogkanten eller en skyggeside for best mulig kamuflasje.
     
  5. Vær tidlig ute. Duene trekker som regel fra 6 til 10 på morgenen og er på’n igjen fra 14-19 på kvelden. Ved gode forhold trekker duene gjerne gjennom hele dagen.
     
  6. Plasser lokkefuglene i formasjon slik du synes det er fornuftig og begynn gjerne med 10-15 duer tidlig i jakta og øk på i antall desto senere ut på høsten det er.
     
  7. Husk å kamuflere hodet, ansiktet og hender. Bruk gjerne en kamuflasjehette eller en ansiktsmaske som dekker lyse hudpartier. Duene ser utrolig bra og hud lyser opp og skremmer dem en annen vei.
     
  8. Uansett om du sitter alene eller sammen med noen på post er det viktig å tenke sikkerhet. Hold rede på skyteretninger og avtal gjerne hvem som skyter i hvilken retning om du jakter sammen med noen.
     
  9. Hovedårsaken til at man ikke får skuddsjanser er at man ikke sitter i ro. Hvis det er en ting duer ser bedre enn lys hud, er det bevegelser. Sitt stille het til duene er på skuddhold.
     
  10. Hviledager er viktige. Ikke jakt hver eneste dag på samme sted. Da lærer duene seg at de skal holde seg borte fra jordet og du får ingen middag.
     
Flotte duer i luften

 

Alltid spis det du jakter

Dersom du skyter noen duer så er det en god regel å spise det du jakter. Vårt tips for et raskt duemåltid er rett og slett å steke filetene i smør sammen med litt bacon, legg det på en fersk brødskive og nyt det. Ringduer og kråker kan brukes på akkurat samme måte og tilberedningsmetoder som ryper.

 

Bon appétit og Skitt Jakt!