Nybegynnerguiden for isfiske: En guide for deg som vil ut på isen

 

Hos Skitt Fiske er vi lidenskapelig opptatt av fiske. Det er noe magisk med det sammensuriumet av følelser og energi fisketuren gir. Spenning, avslapping, utfordring, kontakten med naturen - og hvis du er riktig heldig: et måltid en konge verdig.

 

Isfiske føyer seg greit inn i samme kategori, og byr på opplevelser du egentlig ikke finner noen andre steder enn ute på isen. Der er det bare deg (og de du eventuelt deler opplevelsen med), isen og fisken. Heldigvis er det ikke så mye som skal til for at også en helt fersk fisker kan begi seg ut på sin første fisketur.

 

Her har vi samlet noen tips, triks og gode råd som garanterer at du får en fin, spennende og ikke minst trygg fisketur på isen. Skitt fiske!

 

Ispigger og maggot til isfiske

 

Vær sikker på isen

Sikkerhet må alltid være prioritet nummer én når du skal ut på isen, særlig hvis du legger ut på fisketur alene. Før du beveger deg en eneste meter ut på isen, er det viktig at du forsikrer deg om at isen tåler vekten din. Men hvordan vet du at isen er trygg?

 

En tommelfingerregel er at isen bør være minst 10 cm tykk, helst 15 cm. Dette sjekker du rett og slett ved å borre et hull i isen og måle hvor tykk den er. Du bør sjekke flere steder, fordi det er ingen garanti for at isen er like tykk over alt. Begynn med å sjekke isen nærme land, og beveg deg strategisk utover. Vær ekstra forsiktig på vann med mye strøm. Her kan isen være tynnere enn du tror, og det er ekstra skummelt hvis du detter i vannet. Med sunn fornuft og noen forhåndsregler stiller du godt forberedt for en flott og trygg dag på isen.

 

Hva trenger du av utstyr?

For mange kan nok terskelen til en ny hobby virke stor, for det er ikke alle som nødvendigvis har lyst til å investere tusenvis av kroner på nytt utstyr, før man kanskje finner ut av at ikke var noe særlig likevel. Derfor er det fint å vite at isfiske ikke trenger å være så dyrt å komme i gang med.

 

Ispigger

Ha alltid med deg ispigger. Dette er et redskap som brukes til å hjelpe deg hvis du faller i vannet. Ispiggene hugges ned i isen foran deg, og brukes som “håndtak” til å dra deg opp av vannet og tilbake på isen. Det er en usedvanlig billig livsforsikring dersom ulykken skulle skje. Piggene skal alltid henge rundt halsen slik at du lett får tak i de, selv i en kaotisk situasjon.

 

Isfiskestang

Selve fiskeutstyret består av en fiskestang, snøre, krok i enden av snøret og agn. Isfiskestang er en kortere og tynnere stang, som gir svært god følsomhet. Det lar deg enkelt oppfatte om du har fått en fisk på kroken.

 

For å gjøre det enkelt for deg har Skitt Fiske satt sammen en rekke startsett for isfiske. Dette er ferdigmonterte stenger med isfiskesnelle og isfiskesene, tilpasser forskjellige behov og ønsker.

 

Isbor

For å faktisk komme deg gjennom isen til der fisken bor, trenger du et isbor. Dette bruker du både til å teste ut tykkelsen på isen, og for å lage hullet du skal fiske i. Hvor stort bor du trenger avhenger av hvilken fisk du fisker etter. For abborfiske bør du bruke bor med diameter 110-115mm. Skal du fiske etter røye og ørret bør du med fordel bruke et bor med ca. 130mm i diameter.

 

Varme klær

Det er ikke noe hyggelig å fryse, så en viktig del av isfiskerens jobb er å holde seg god og varm. Isfiske kan være en statisk aktivitet, så gode klær etter forholdene er en forutsetning for en vellykket tur på isen. Vi anbefaler å bruke varme klær, sko og votter eller hansker for å unngå å fryse. Du bør i tillegg alltid ha et ekstra skift med varme klær med deg, og et varmt pledd for hånden.

 

Sitteplass

Når du skal fiske under isen må du nesten sitte på en stol. De beste og enkleste alternativene er en stolsekk eller en sittekasse/ skrylla (isfiskedunke). Velger du en skrylla kan du enkelt oppbevare fisken i dunken. Den er er lett å rengjøre, du får også god oppbevaringsplass til alt fiskeutstyr i sidelommene.

 

For den virkelig interesserte

Å komme i gang med isfiske er ikke vanskelig. Å mestre det er en helt annen historie. Det finnes en hel verden av muligheter til å fordype seg med nytt utstyr, nye teknikker og nye steder å fiske. For deg som vil ta skrittet videre, kan et isfisketelt være tingen. Med beskyttelsen du får er isen tilgjengelig nesten uansett vær og vind. Et annet redskap som gjør hverdagen for isfiskeren mye enklere er en isøse. Dette er en stor øse du bruker til å holde hullet rent for is og sørpe. Det gjør det lettere å se napp eller bevegelser i senen når du fisker. I tillegg er det mye morsommere å kunne se ned i hullet mens du fisker, særlig på grunt vann.

 

Ismeite etter gjedde

 

Fisketeknikk

Å isfiske er egentlig ganske enkelt. Du fester agnet på kroken og slipper den ned i hullet i isen. Når den når bunn av vannet sveiver du inn snøret omtrent 10 cm. Så er det bare å vente. Du kan gjerne ta noen små kjappe vipp og rykk i stanga for å gi litt bevegelse til kroken nede i vannet. Begynn å fiske på grunt vann og prøv deg stadig dypere hvis fisken ikke biter. Har du ikke fått napp etter 10 - 20 minutter kan du prøve å bytte hull. Biter ikke fisken er det alltid en fordel å agne kroken med en maggot.

 

En hvit eller rød pleier å gi gode resultater. En maggot festes på kroken mellom de to sorte prikkene i den ene enden av maggoten. På denne måten vil den henge og sprelle på kroken. Husk å avlive fisken med en gang! Å fiske er en fantastisk opplevelse, og vi i Skitt Fiske er selvfølgelig opptatt av å spre fiskegleden med hele landet. Men ikke la det gå unødvendig ut over fisken. Få den opp og avliv den før du slenger den i bøtta.

 

Ulike fiskearter

Isfiske lar deg fiske etter mange ulike fiskearter, men de vanligste er nok Abbor, Røye og Ørret. Hver art krever sin egen teknikk og agn, så det er lurt å forstå hva som fungerer best for den fisken du fisker etter. Hos Skitt Fiske kan du velge og vrake i et stort utvalg kroker og agn, avhengig av hva du fisker etter.

 

Isfiske etter karpefisk

 

Isfiske etter Abbor

Er du for eksempel på fiske etter abbor, kan du bruke pimpel, lyskrok, lokkemeite eller mormyshka. En pimpel skal etterligne småfisk som jager etter agn, og fungerer best når abboren er i bittet. Fordelen med pimpel er at du får den raskt ned i vannlaget til stimen etter fangst.

 

Isfiske etter Røye

Røye er en fiskeart som er usedvanlig aktiv om vinteren, og det er også en veldig god fisk å starte med når du skal begynne med isfiske. Det beste du kan fiske røye med er maggot. Du bør ikke bli sittende for lenge ved hvert hull, så beveg deg rundt og prøv nye steder til du får napp.

 

Isfiske etter Ørret

Ørreten holder seg roligere om vinteren, så det kan lønne seg å bevege seg litt på isen til nye hull for å finne stimen eller fisken. Det er imidlertid lurt å huske at du kan finne ørreten høyt oppe i vannet, så du kan fint lete i alle vannlag.

 

Isfiske etter Gjedde

Gjeddefiske på isen kan være svært adrenalinfylt. Den absolutt beste og mest brukte metode er meitefiske med agnfisk som mort, sik, abbor eller en andre arter som måtte leve i vannet. Bruk nappindikator med bjelle for å varsle når det hugger, «en avhengighetsskapende lyd».