En vinterdag i gjeddas tegn

 

 

For mange er ismeite en ren drøm etter en lang båtsesong og mange timer bak rattet. Transport mellom forskjellige fiskevann og lange dagsreiser byttes ut med en turstol ved et knitrende bål som gir varme i den bitende og forfriskende kulden. Man titter ut over det snødekte landskapet og vippene som står bøyde over hullene som så snart linen løser ut begynner å svaie i luften.

 

Ismeite, metoden som utspiller seg under vinterens tiltagende grep, når isen har lagt seg tykk nok på innsjøene. En mangefasettert metode som gir både helt nye og mer velkjente vann uendelig med muligheter. Uansett om det er et vann som er helt uprøvd, som man ikke har fått fisket fra båt eller som man har fisket godt i tidligere, men aldri på isen.

 

Enten vannet er et lokalt hjemmevann eller en innsjø man har brukt mye tid på har ismeitet sotre fordeler uansett hva man har for erfaring fra vannet tidligere. Både når det gjelder å søke av nye områder eller når det gjelder å legge nok tid på ett og samme område så kan ismeitet være den perfekte metoden for nettopp dette. Ismeitet kan være både innmari moro med uhorvelige mengder fisk på en dag, men kan allikevel være en skikkelig tålmodighetsprøve der det blir «en eller ingen». Det er derfor et fiske som kan passe de fleste avhengig av ambisjon og mål.

 

Ismeitet er en metode som i det store og hele er en statisk metode hvilket betyr at agnet er utplassert på ett og samme sted/hull hele dagen. Det finnes også de som benytter ismeitet mer aktivt og flytter stengene rundt gjennom dagen og kanskje til og med bytter plass iløpet av dagen. Ismeite er et perfekt avbrudd fra alt båtfiske og gir de som vil fortsette jakten på sine målfisker gjennom vinteren muligheten til det.

 


Valg av plass

Etter mange dagers leting i jakten på nye vann finnes det mange muligheter til å utnytte ismeitet som metode for å lære seg vannsystemet fra bunnen av. Alt fra fiskens oppførsel og jaktmønster til sjøens oppbygging av både fauna og struktur. Som tidligere nevnt har vinteren den store fordelen i motsetning til resten av året, at den gir en enklere tilgang til flertallet av vann enn hva man får tilgang på f.eks fra båt.
 

 

 
Ismeitet åpner opp uendelig med muligheter og gjør det med enkle middel til en meget effektiv dag på isen. Avhengig av størrelsen på sjøen og leveområder for både byttefisk og predatorer kan man velge å legge opp fisket på forskjellige måter.
 
Man kan velge å dekke store flater som en større vik, en lang dypkant eller over et stort pelagisk dyp. Alternativt holde seg til et mer konsentrert område der ikke stengene spres ut like mye. Dette fungerer i alle tilfeller der det er noe spesifikt man skal fiske på, f.eks en odde, en grunne eller en lite dypkant utenfor en lekvik.
 
4-6 stenger passer fint for de fleste situasjoner uansett om man er en gjeng som er ute sammen eller om man gjør jobben alene. Man lærer seg raskt hvor mange stenger som er fornuftig å sette ut akkurat den dagen. Det er aldri feil å sette sammen en plan, diskutere plasser, områder, grunt eller dypt og tilslutt får man en felles plan for den kommende turen.
 

Bedrive ismeite

 

Når et tiltenkt område er valgt og man har utrustet seg med nødvendig sikkerhetsutstyr er neste steg å plassere ut stengene for å fiske av plassen så effektivt som mulig.

 

 

Når det gjelder plasseringen av agnfisken gjelder det å finne rett plassering i vannmassene. En grunnregel pleier å være å fiske høyt oppe, altså ikke plassere agnfisken for lavt. Dette passer best for de fleste predatorer i våre vann. Øynene deres er plassert slik at de best jager oppover, så å plassere agnfisken 1-2 meter under isen er en sikker formel for mange vann. Selvfølgelig finnes det unntak som istedenfor kan gi gode resultater om man fisker nær bunn. Det finnes sjøer der disse to taktikkene kan fungere godt begge to og slikt får man enda bedre kontroll på jo mer tid man legger ned i det. Ved fiske nærmere bunn kan man gjerne fore hullet så predatorer lokkes inn til agnfisken. Dette pleier helt klart lure inn de litt vanskelige individeene som holder seg nær bunn uansett.

 

Ved håndtering og landing av fisken så skal alltid den aktuelle temperaturen tas på alvor. Er det minusgrader som kan risikere å skade fisken, skal den aller helst være så kort tid som mulig ute av vannet så vi beskytter øynene og slimlaget fra kulde- og frostskader. Dette forhindrer man best ved å holde fiskens øyne under overflaten og benytte en landingsmatte om fisken skal opp over isen litt lengre.

 


Utstyr

 

Til ismeite benyttes en kortere stang, ca 120-140 cm sammen med en multiplikatorsnelle, enten høy eller lavprofil. Det er en smakssak på utstyrsfronten og det går helt klart fint å benytte haspelsneller om man heller foretrekker det. På snellene anbefales å legge på nylonsene eller fluorocarbon, ca 0,45-0,55mm. Den er desidert enklere å forholde seg til enn flettet multiline på vinteren. For at sena skal løpe ut fra snella så smertefritt som mulig anbefales en fryseplugg som er et fantastisk hjelpemiddel så ikke sena skal fryse fast. Er man uheldig kan nemlig sena skade seg såpass at den ryker kjapt.

 

Finn en line som passer deg her

 

 

På sena rigges et søkke mellom 8-16 gram slik at agnfisken kan føres ned på ønsket dyp. Mellom søkket og kroken kan enten en perle eller en duppstopper dras på sena for å beskytte knuten. Til selve riggen pleier det å holde med å kjøre en treblekrok i størrelse mellom 1-4 for å minimere skader på fisken samt for enklere å kunne rykke kroken ut fra agnfisken og få festet den ordentlig i predatoren. Som materiale til riggen finnes det et antall forskjellige løsninger. Personlig benytter jeg titanium eller fluorocarbon i passende dimensjon til det man skal fiske.

 

En stangholder for å gi stanga en god vinkel, støtte og også enkelt kunne plassere en vipper/svupper på holderen for enkelt å kunne identifisere et hugg. Her finnes det også et antall å velge mellom. For den hendige går det også fint an å konstruere egne løsninger. Så lenge de fyller sin funksjon trenger de ikke være kompliserte.

 

Viktigst når det kommer til isfiskeutstyr er, uansett hva man bedriver for fiske eller annen aktivitet på isen; sikkerhetsutstyr. Ispigger, kasteline og et verktøy for å kontrollere tykkelsen på isen, som f.eks et isbor eller spett.

 

 

Ved håndtering av landet fisk så finnes det en del utstyr som letter gjenutsettingen av fisken. Noe av det viktigste er en form av landingsmatte; en vattert matte som beskytter fisken slimlag, ytre deler og til og med indre deler.

 

Til avkroking finnes det et par forskjellige verktøy som bør benyttes, først og fremst en lang tang som når overalt inne i munnen til fisken slik at ingen kroker blir igjen i munnen. Dersom kroken sitter «umulig» til er det hensiktsmessig å benytte en avbitertang så ikke skaden på fisken blir større enn nødvendig.

 

Finn en tang som passer deg her

 

Glem heller ikke en korrekt målematte og en godkjent vekt for å kunne gjennomføre en korrekt og feilfri dokumentasjon av fisken. Og om det høres ut som det er for mye utstyr å bære med seg på isen; det finnes også pulker beregnet for nettopp dette.

 

 

Alt til ditt isfiske finner du her

 

 Skrevet av Skitt Fiske / Timar Mathiasson