Weisskirchen Roe Deer Call & Mouse Pipe er en unik og svært effektiv lokkefløyte som er en kombinasjon som kan brukes til både rådyr og rev. Du kan raskt og enkelt bytte mellom å loke på rådyr, til å plutselig kunne lokke på rev om behovet oppstår. Er også en av de få lokkefløytene som kan lokke inn rådyrbukkene utenfor brunsttiden.
Denne lokkefløyten er rett og slett en to-i-em løsning der Weisskirchen har satt sammen sin Roe Deer Call rådyr lokkefløyten med Mouse Pipe revelokk.
Weisskirchen Roe Deer Call - rådyr-lokkefløyte
Weisskirchen universal rådyrlokk er lokkefløyten som er designet av Klaus Weisskirchen, en av Tysklands mest anerkjente lokkefløyte-eksperter. Rådyr lokkefløyten er laget i wengetre (Kongo-palisander), som gir en veldig naturlig klang. Fløyta er innsatt med bivoks for å hindre uttørking og lang levetid med motstandighet for fukt.
Dette er en håndlaget genial todelt rådyrlokk med stort spekter av lyder. Lokken har naturtro toner og er enkel i bruk. Med denne kan du lage kontaktlyder for både killing, smådyr og voksen bukk, i tillegg til hets og angstlyder med både lyse og grove toner.
Hvordan bruker jeg Weisskirchen Roe Deer Call?
Dette er en lokkefløyte og et lokkeinstrument som kan brukes hele året. Med litt øvelse kan lokkefløyten brukes på både rådyrbukk, hunn rådyr og rådyrkalv, men den er også utmerket til å etterligne hareklaging om man jakter rev. For den øvede utøver kan selv andekvakking imiteres.
Med et vibrerende angstrop (sjalusilokk) kan lokken brukes på rådyrbukker- fra tidlig vår (i enkelte land) til ut i september/oktober. Med et slikt angstrop handler det om alfabukkens behov for å beskytte sitt territorium mot andre bukker.
En alfabukk ønsker ingen fremmed bukk i sin nærhet, og et redsels- eller sjalusirop imiterer en rådyrhunn som blir presset av en fremmed bukk. I brunsten bruker man klynking fra smårådyr og hunner, kamprop og angstrop-særlig fra rådyrkalver.
Med angstrop fra rådyrkalver kan man spesielt på høsten lokke frem alfahunnen, da hun på denne tiden av året har med hele ungeflokken sin.
Rådyrkalvens angstrop er i Afrika som en magnet på alle små til mellomstore antilopearter, kattedyr, coyoter og sjakaler. Til og med villsvin reagerer på denne lyden.
Med det lange skaftet kan man få frem alle lyder som hunnrådyrene lager i brunsten. Det avgjørende er alltid trykket på leppene. Fyldige instrukser kan du se på flere youtube filmer på nettet. Dersom noen av dem er på tysk så fokuser på lyder og toner som vises. Det er de som er viktige, og dyrene snakker et internasjonalt språk seg i mellom...
- Først legger man pekefingeren og tommel mellom silikonringene på det lange skaftet- og tar leppene helt fram til fingerne. Med et kort blås lager du den dypeste tonen til lokkefløyten.
- Stram leppene lett. I mens du blåser inn, trekker du lokken ut av munnen og lyden forandrer seg. Du kan også gjøre det motsatte, nemlig å begynne helt ytterst for så skyve lokken inn i munnen. Nå merker du hvordan du kan beherske hele toneregisteret. Etter litt øvelse behøver du ikke å skyve lokken ut og inn, for nå behøver du bare å forandre trykket med leppene.
- Et kamprop lager man ved at man i det man blåser åpner leppene lynraskt, slik at lyden piææ [piää] oppstår. Angstropet lages på samme måte, bare at man holder piææ-lyden helt til du ikke har mer luft igjen. På det korte skaftet lager du angstropet til kalvene.
- Pekefinger og tommel legges mellom de to ringene. Blås hardt inn to-tre ganger og så forsiktig to-tre ganger. Slik avsluttes strofen på en ynkende måte. Eksakt melodi kan du se YouTube.
Wengetreet, som lokken er laget av, er smurt inn med bivoks. Hvis rørbladet uheldigvis kommer ut av posisjon, skyv det tilbake til midten.
Weisskirchen Mouse Pipe - Musepip revelokkefløyte
Den delen av lokkefløyten som gir musepip er veldig effektiv på rev. Både voksne og unge rever kommer tett på denne lyden for å finne seg et lett snacksmåltid, men unge rever har få om noen reservasjoner mot å løpe rett mot lyden de hører.
Hvordan bruke Weisskirchen Mouse Pipe?
Plasser Mouse Pipe revelokken under overleppen og blås inn de ivrige lydene som mus lager i rask rekkefølge. Reven hører disse lydene i en avstand på mer enn 400 m. En mus plystrer ikke, den nærmest kvitrer mykt og begeistret når den finner mat.
Husk på at mus har små lunger og rev hører enromt godt, selv på langt hold. Derfor er et godt tips er å ikke blåse alt for høyt, men heller forsøke litt lavt og rolig først. Øvelse gjør mester.