VALG AV SENE


Hva er Monofilament?

 

Som navnet tilsier, er Monofilament fiskeliner, eller "Mono" for kort, en enkel streng med materiale, i motsetning til Multifilament liner, som er laget av flere lengder som er smeltet, flettet eller buntet sammen.


Monofilament kan lages av flere forskjellige materialer, men det aller mest brukte er nylon.


Ofte kan flere variasjoner av nylon bli blandet til copolymer og multipolymer for å produsere nylon liner med forskjellige egenskaper som strekk, brudd og slitestyrke, samt også andre attributter som farge og densitet.

 


Fordelene ved Mono

 

På grunn av fleksibiliteten i linen er den veldig enkel og håndtere, og den fungerer veldig godt i de aller fleste fiskesituasjoner. Fleksibiliteten i Mono gjør den lettere å håndtere og kaste med enn stivere liner.

 

Mono strekker seg mer enn multifilament og lettere enn fluorocarbon, noe som lar den tilgi mer enn andre liner.

 

At linene strekker seg under press gjør at mono også forhindrer kroken fra å rive hull i fiskens munn, som igjen kan ende i at fisken løsner fra kroken. Dette er en faktor på både krokene du bruker og lengden på kampen din med fisken, spesielt om du sloss med en større fisk på kort avstand. For eksempel, mange stor-abbor fiskere foretrekker en kraftig monoline fremfor superliner.

 

Monoliner er ofte tykkere enn superliner, og dette kan sette en demper for hvor dypt du klarer å fiske pilk eller sluk, men du kan også bruke den tykkere omkretsen til din fordel, som ved at softbaits synker saktere, ved fiske rundt fjell og stein ved å utnytte mono sin høye slitestyrke.

 

Monoliner har nesten helt nøytral oppdrift og synker derfor veldig sakte. Dette gjør den ideal til fiske der du ikke ønsker å aksellerere sluk eller wobblers synkehastighet.

 

Monoliner er også knutevennlige. Du kan bruke en mengde av sterke, enkle knuter uten og måtte ofre bruddstyrken i linen. Knuter som Trileneknuten og Palomarknuten beholder nesten all knutestyrke.

 

 

Monofilament fiskesene

Foto: Sufix

 

Mono har mange fordeler, men også noen bakdeler

 

På grunn av strekken i linen er den ikke veldig sensitiv. Om du har behov for å kjenne de minste napp fra småfisken, eller føle deg frem over bunnen er nok en superline eller fluorcarbon line ett bedre valg.

 

Mono har også lavere bruddstyrke per millimeter tykkelse enn både multifilament og fluorcarbon, noe som igjen betyr at du må bruke en tykkere line for og nå ønsket bruddstyrke. Dette kan være en fordel om du vil at baitet skal synke saktere, men det betyr også at du ikke får fisket like dypt med mono som med superliner.

 

 

Hvorfor skal du velge monofilament?

  • Fleksibel line
  • God strekk
  • Slitesterk
  • Perfekt som hovedline eller fortom
  • God pris

 

Hvordan knyter man monofilament?

 

 

  1. Tre snøret igjennom krokøyet/svivelen, og legg det parallelt langs hovedlina. Lagen en loop, og surr snøret minst 5 ganger over de to parallelle snørene. Antall runder kan varieres. Ofte ved bruk av veldig tykk nylon kan det være lettere å stramme ved å surre 3 ganger istedet.  
  2. Fukt snøret ved hjelp av munnen eller gjør fingrene fuktige og gni over snøret. Ta tak i snørestumpen, og dra denne parallelt langs hovedlinen. Vinkelen her er viktig for at snøret skal plassere seg riktig Med stive snører, eller ved for mange surringer, kan det hende at du må justere litt med fingertuppene for å få løkken til å legge seg jevnt.
  3. Om du skal lage en løkkeknute så skyver du knuten fram til ønsket plassering og strammer til. Bruker du tykke liner, vil du ofte trenge en lang stump eller en tang for å stramme til skikkelig. Om du ikke vil ha løkke, strammer du for hånd, ca femti prosent maksimal kraft, slik at knuten former seg riktig, men uten at den fester seg og lager hakk i snøret under. Dra aldri en Uni-knute! Den skal skyves. Da beholder knuten formen sin. uten å bli strammere, og du får den helt inn til krokøyet.
  4. Til slutt strammer du knuten til med hovedlina og kroken/svivelen slik at den fester seg ordentlig. Nå er knuten ferdig og klar til bruk

 

 

Hvordan knyter man Uni-knuten

Uni-knuten:

 

 

 

Hva er en Multifilament?

 

Superliner laget av markedets beste Dyneema er ett gel spunnet polyethylen materiale som er 15 ganger sterkere enn stål per vekt. Dette resulterer i at superliner tilbyr null strekk i typiske fiskesituasjoner, lavt minne og takket være strekkfastheten, veldig tynne linediametere.

 

Produsenter bruker en mengde forskjellige teknikker i produksjonen av superliner. For eksempel, FireLine er termisk bundet sammen til en tøff, glatt og lettkastende line.

 

 

Fordelene ved multifilament


Takket være at den ikke har noe strekk, blir informasjonen sendt lettere fra sluken til stangtuppen gjennom Multifilament superliner enn andre liner med strekk. Du føler lettere napp, når sluken dras mot bunnen og om sjøgress eller lignende har hektet seg i kroken.

 

De er de absolutt beste linene når det kommer til bruddstyrke per tykkelse. Hvor en nylonline må måle rundt 0.30mm på 8kg bruddstyrke, finner du superliner på kun 0.15mm tykkelse som har samme bruddstyrken.

 

Tynnere liner byr på flere fordeler. Fordi det er mindre materiale for vannet å ta tak i ved dorging, drift og bølger, får du enklere fisket dypere. Tynnere liner lar deg også presentere sluk å krok mer diskre ved fiske på inaktiv eller sky fisk. Superliner lar deg også kaste lengre selv med de minste spinnere og sluker grunnet tynne diametere, og god finish som skaper lite friksjon i stangringene.

 


Bakdelene ved multifilament

 

Sjokkstyrken er ikke like god hos multifilament som hos nylon, derfor bruker mange en fortom av nylon eller fluorocarbon for å tilføre litt strekk, mindre synlighet og slitestyrke i enden av snøret.

 

Ikke alle knuter holder like godt på multifilament som på monofilament. Knuter som Palomar knuten fungerer godt, men her er det best å følge produsentens anbefalinger – disse står som regel på forpakningen.

 

For skjøting av multi og monofilament har du noen gode alternativer som kirurgknuten og uni/uni knuten.

 

 

Hvofor skal du velge multifilament?

  • Null strekk i lina
  • Skjenner hvert eneste napp
  • God styrke
  • Ofte plass til mye line på spolen grunnet tykkelsen 

 

 

Hvordan knyte multifilament

 

  1. Dette er en veldig enkel knute, men også kaldt en låseknute. Anbefaler å bruke denne grunnet multifilament kan være glatt og flere av de er vokset som gir knuten strørre sjangs for å skli opp. start med å legg knuten dobbelt
  2. Tre den doble linen igjennom krokøyet/svivlen og lag en god gammeldags kjerringknute.
  3. Før du strammer til så åpner du løkken du har laget ved å legge snøret dobbelt tidligere. Tre den over hele kroken/svivlen og stram til
  4. Ved å tre krokøyet/svivlen ogjennom løkken vil løkken bli en "låseknute" jo mere fiske drar jo strammere blir den. Perfekt til vokset liner som feks Berkley Fireline 

 

Hvordan knyter man firelineknuten

Fireline knuten