Lokkejakt på rev
Revejakt er en nokså enkel, men samtidig utfordrende jakt. Kanskje nettopp derfor er det så populært. Som revejeger bidrar du til å holde bestanden nede slik at andre arter ikke blir beskattet like hardt av reven selv. Når vi jegere jakter på reven er lokkejakt kanskje den mest utbredte jaktformen på rev i Norge. Her har vi samlet noen tips til deg som fersk revejeger som vi håper du får nytte av. Men viktigst av alt; kom deg ut og bygg egne erfaringer!
Revejakta starter 15. juli og slutter 15. april
15. juli starter årets revejakt igjen. Lokkejakt på rev er en veldig populær og utfordrende form for jakt i Norge, delvis fordi bestanden av rødrev er stor og fordi rødreven er lett tilgjengelig i hele landet. Men reven er ofte en tålmodig luring som jegere virkelig kan få bryne seg på.
Rødrev er ikke matnyttig vilt for oss mennesker, men når bestanden blir for stor, vil flere typer skogsfugler holdes nede og truede arter som fjellrev vil slite. Rødrev fortrenger fjellrev og spiser både fugler og store mengder med egg fra skogsfugl. Også arter som rådyr og hare holdes nede dersom antall rødrev blir for stort. I tillegg kan det ofte bli sykdomsutbrudd dersom det blir for stor tetthet av rødrev.
Revens kosthold
Når det kommer til kosten er kanskje reven det dyret i Norge med mest variert innhold. Rødreven spiser smågnagere, hare, fugl, fugleegg, rådyr, spissmus, åtsler, frosk, snegler, bær, frukt, huskatter og restavfall fra oss mennesker, noen reven blir veldig fort vant til å spise. Reven kan også grave ned mat til senere bruk i perioder med god mattilgang.
Rødrevens innvirkning på andre arter
Rødreven har på grunn av sitt antall og sitt kosthold stor innvirkning på bestander av annet småvilt. Som et ledd i en rovviltkontroll kan det være ønskelig å beskatte reven hardt. Enkelte grunneiere og kommuner ønsker derfor å stimulere til revejakt ved å betale skuddpremie for hver felt rev. Ta kontakt med kommunen eller din lokale jeger- og fiskeforening for mer info om evt. skuddpremie.
Utseende
Reven er lett å gjenkjenne med sin rødbrune pels, lyse buk og hvite strupeparti. Halen er stor og busket med hvit spiss på halen. Vekten er fra 5-8 kg for en voksen rev og hannene er større enn hunnene.
En av grunnene til at reven øker så fort i antall, er at den kan bli kjønnsmoden allerede første leveår og parrer seg i månedene januar til mars. I april til mai føder den som regel 1-8 unger, men det er registrert opp til 14 unger i samme kull når det har vært god tilgang på næring.
Rødreven er mest aktiv når det er skumring og mørkt. I løpet av en natt kan reven vandre opptil 20 km og har ofte overlappende revir med andre rever. Den jakter oftest når det er mørkt, da i alt fra hogstflater, kantsoner og inn i villastrøk. Om den føler seg særdeles trygg eller er sulten nok kan den fint vandre rundt på jordet midt på dagen også.
Tillatelse til å jakte
Får å kunne jakte må man enten være grunneier selv eller få grunneieres tillatelse. Det er flere steder jakten er organisert via salg av jaktkort på nett, noe som forenkler det hele. Noen steder er man heldige og har aktive Jeger- og fiskeforeninger som har områder for medlemmene og noen kommuner har lagt til rette for revejakt der man kan jakte uten å søke om lov.
Lokkejakt
Lokkejakt utføres ved at du bruker lokkefløyter som gir dødsskrik fra byttedyr som reven anser som lett bytte. Om du har tilgang til et jorde med en skogkant er det stor sjanse for at det også er rev der. Setter du deg ut og lokker med lokkefløyta hender det ofte at reven kommer styrtende da den forventer at det ligger en skadet hare eller fugl der du sitter.
Unge rever med liten erfaring er som regel de som er lettest å lure inn på kort hold, da en gammel og lur Mikkel Rev ofte har lært seg å avsløre jegere ganske fort. Det er som oftest en grunn til at den er blitt gammel.
Det er et mylder av ulike lokkefløyter man kan bruke. Det finnes stort sett to typer lokkefløyter til rev - lukkede og åpne fløyter. De åpne fløytene har en åpen membran som du oftest må øve litt på for å mestre lyden riktig. Disse kan som regel variere hvordan lyden høres ut best og lokke til seg flest rev. De lukkede lokkefløytene er lette å bruke, men har ofte mindre mulighet for variasjon i lydene.
Om sommeren er det ofte gode forhold for lokkejakt og det fungerer godt med både hareskrik, fugleskrik og musepip. En ung uerfaren rev kommer ofte raskt styrtende til dersom den tror det ligger en skadet hare eller fugl liggende ute på et jorde. Dersom det er et revehi i nærheten så er det verdt et forsøk med å lage lyden til en rådyrkilling. Da kan hele flokken komme løpende.
Når det gjelder lokkefløyter er det som sagt mye å velge blant og det viktigste er at du har en fløyte som er testet og som du synes er lett å bruke. Sjekk videoer på YouTube for å se hvordan man blåser og få tips til hvordan lydene skal låte. Utfører du lokkelydene i serier med opphold imellom avslører du ikke med en gang hvor du sitter og du kan observere reven der den forsøker å finne ut hvor maten (du) sitter.
Når reven stopper opp for å lytte burde du stoppe å lokke, men start opp så fort reven beveger seg igjen. Unntaket er dersom reven oppfører seg usikkert og ser ut til å snu retning. Da kan det være lurt å holde tempoet i lydene til reven er innenfor skuddhold.
Husk å begynne svakt slik at du ikke skremmer reven bort, dersom den allerede står i nærheten av deg. Kommer det ikke noen rev etter 4-5 minutter så kan du øke styrken på lydene.
Bruker du appen til Norges jeger- og fiskerforbund har du flere forskjellige lyder å øve deg på.
Last ned appen her -
Kamuflert på jaktposten
Sitter du litt høyt i terrenget har du best oversikt og har tryggere bakgrunn når reven skal skytes. På lokkejakt er kamuflasjen veldig viktig. Huden i ansiktet og på hendene lyser opp og reven har veldig godt utviklet nattesyn. Du avsløres lett hvis du ikke dekker deg til med kamuflasjehansker på hendene og bruker hodeplagg med slør foran ansiktet. Bruker du en kamuflasjehette som har litt frynser bryter du også silhuetten slik at reven ikke gjenkjenner deg som et menneske.
Tidlig morgen fra 03-07, kveld fra 21-24 og midt på mørkeste sommernatten er da reven er mest aktive og det er også da det er best mulighet for gode skuddhold ved lokkejakt. Tenk på hvor vinden kommer ifra i forhold til hvor du forventer at reven kommer ut på jordet. Sørg for at vinden kommer imot deg eller fra siden, slik at ikke reven kjenner lukten av menneske for tidlig.
Lover og jakttider
Som for all annen småviltjakt må du være fylt 16 år for å jakte rev. Jegerprøven må være avlagt, og jegeravgiften må være betalt. Fra og med det året du fyller 14 år til du har fylt 16, kan du allikevel delta i opplæringsjakt på småvilt. Dette forutsetter at du har foreldrenes/foresattes samtykke og at du har forsvarlig tilsyn av en erfaren jeger som har fylt 20 år. Det kreves ikke bestått jegerprøve under opplæringsjakt på småvilt. Det er anledning for opplæringsjeger å medbringe og bruke eget våpen når de formelle kravene er fylt. (se Jakt- og fangstforskriftens § 6)
Jakttiden på rødrev er 15. juli til 15. april.
Ti tips til lokkejakt
1. Bruk riktig kamuflasje
Reven har utrolig godt syn så sørg for å kamuflere både kroppen, hodet og hender. Gjerne på våpenet også. Bruk årstidens farger og mønster.
2. Vær stille
Revn hører ekstremt godt så sitt eller ligg stille og ikke lag en lyd - unntatt med lokkefløyta, selvsagt.
3. Vit når du skal holde deg hjemme
I kraftig regnvær og vind over kuling styrke eller perioder med ekstrem kulde (om vinteren) holder reven seg i hiet. Det burde du også gjøre, for det er liten sjanse for rev disse dagene.
4. Hold jaktterrenget «luktfritt»
Hvis du har et eget område er det lurt å ikke bruke området annet enn til selve jakten. Reven lukter deg lenge etter at du har vært i området og skygger banen en god stund pga lukten du legger igjen.
5. Kjenn din besøkelsestid
I de fleste tilfeller er et område lokket ferdig på 30 minutter. Beveg deg derfor lett videre til neste jaktpost dersom det er resultatløst etter 30 minutter. Er det mindre gode forhold så kan du holde ut i opptil en time.
6. Bruk riktig våpen
Ta med både rifle og hagle på reveposten. Ofte kan reven komme på få meters hold under lokkejakt, men noen ganger er det lurt å ta med rifle også. Da har du helgardert deg.
7. Tenk på avstander
Når du lokker kan reven fort komme inn på 5 meters hold. Vent så lenge som mulig for å sikre så god skudsjanse som mulig.
8. Lær riktig teknikk på lokkefløyten
Lær av de som har laget lokkefløytene og søk opp YouTube-kanalen deres. Der er det mange god tips til bruksområder, lydstyrker og andre jakttips.
9. Slå sammen lokkejakt og åtejakt
Legg ut litt småsnacks til reven med jevne mellom rom så holder reven seg oftere i området. Da er den mest sannsynlig rett rundt hjørnet.
10. Ikke gi opp
Kommer det ikke rev de første gangene, så ikke gi opp. Forsøk å endre på kamuflasje, vær enda mer stille, legg deg ut på post enda tidligere og ikke minst… Øv mer på lokkefløyta!
Artikkelen er skrevet av: Skitt Jakt