Valg av telt
Når vi oppgir en manns, tomanns, tremanns osv. som størrelse på et telt, er dette ut fra en beregning av antall liggeplasser. Hvis tre personer deler et tremanntelt, er det altså soveplass til alle, men ikke stort mer enn dette, og det blir derfor trangt med tanke på matlaging, bagasje og lignende. På sommeren, hvor man stort sett oppholder seg mye utendørs har det kanskje ikke så mye å si, men det er allikevel viktig å tenke på at været snur fort, og det kan være greit med litt ekstra plass. På vinterstid vil vi generelt uansett anbefale å gå opp en størrelse på teltet. Er det 3 mann som skal på tur, passer nok et 4 mannstelt best.
Fortelt/bagasjerom er en annen ting som påvirker størrelsen. Noen vil ikke ha det, andre vil ha flere enn ett. Her fins det mange muligheter. Fra telt med både to innganger og to bagasjerom, til ettmannstelt med kun inngang. Fortelt/bagasjerom kan brukes til oppbevaring av bagasje, matlaging og annet man helst vil holde ute av oppholdsrommet man sover i. Ved å holde slikt utenfor, er det kanskje også enklere å tåle litt knappere plass inne i teltet. Vinterstid kan det kanskje være praktisk med ett fortelt/bagasjerom til bagasje og ett til matlaging. Men igjen, her er det mange ulike preferanser ute og går, vi påpeker bare at det er en grei ting å tenke igjennom.
Vekt og innvendig volum (takhøyde)
Høye telt er både praktisk og komfortabelt, men det gir også høyere vekt. I tillegg vil et høyere telt gjøre det lettere for vinden å ta tak, og det krever mer for å holde varmen inne i teltet. På den annen side er det mange som velger å bruke primus og koke inne i teltet, og da bør man minst ha 1 meter takhøyde, helst mer. Å fyre inne krever erfaring, og vi vil nok anbefale å koke ute dersom det er mulig. I alle våre telt vil du finne en advarsel om at det ikke skal fyres eller brukes åpen ild i våre telt. Vi vet allikevel at det er mange som gjør det, spesielt på lengre turer når vær og føre ikke tillater å gjøre dette utendørs. Men vært oppmerksom på at dette gjøres på eget ansvar, og utvis stor varsomhet.
Innvendig volum er altså i stor grad basert på egne komfortkrav, kombinert med hva man er villig til å bære med seg. En utfordring ved kjøp av delt, og vurdering av nettopp dette, er at det ofte ikke alltid er mulig å se teltet slått opp før man kjøper det. På våre hjemmesider, og i utvalgte butikker som har våre interaktive produktguider, vil du kunne se skissene på alle telt. Går du til en velutstyrt sportsforretning vil du trolig også, hvis det er plass nok, kunne få lov til å slå opp teltet innendørs for å få et endre bedre inntrykk.
Vekten er det enklere å vurdere. Løft, og sammenlign gjerne modeller, plasser teltet i en ryggsekk og bær det rundt i butikken. Her er det igjen helt opp til deg selv: Hvor mye er du villig til å godta at teltet veier? Vårt letteste telt er et av de letteste 1-2 personers teltene i verden, med en totalvekt på kun 960 gram. Dette er ideelt for gramjegere, men til gjengjeld er det ikke det som byr på mest komfort og innvendig volum. Er du på utkikk etter et helårs-, eller vintertelt, kan man bare ved å velge et telt som veier noen få hundre gram mer få svært mye ekstra komfort – og det kan det være verd å ta med seg.
Innganger
En inngang blir fort kronglete når flere er på tur sammen. Det blir fort slitsomt å mått krabbe over hverandre hver gang man skal en tur ut. To innganger forenkler både adkomst til teltet, men gjør også at man som tidligere nevnt kan ha bagasje ett sted, og koke mat et annet. På vinterstid er det også et poeng med to innganger når det er kraftig vind, da har man iallefall større sjanse for at de ene inngangen ligger i le om ikke annet. I kulde og vind kan man også være uheldig å ryke en glidelås. Hvis det er to innganger på teltet kan man enkelt og greit sy igjen den ene inngangen og bruke den andre.
Stormmatter
En stormmatte er en stoffklaff på 20-25 cm bredde langs bakken, som brukes til å legge stein eller snø på for å holde teltet ekstra godt på plass i vind dårlig vær. Vi opplever at mange har oppfatningen av at vintertelt skal ha stormmatter. Vi er ikke uenig i at stormmatter har en viktig funksjon, men vær oppmerksom på at når stormmattene er dekket helt med snø, stein etc. vil teltet bli enda tettere, noe som vil stille enda sterke krav til lufting og ventilasjon.