Kveitefiske med Dupp - En komplett guide til å fange monster-drømmefisken
Introduksjon
Kveitefiske med dupp er en fiskemetode som har stadig økende popularitet blant sportsfiskere, og gir en unik mulighet til å fange monster-drømmefisken. Kveitedupper er et komplett dupp-kit utviklet spesielt for fiske etter kveite, og er et ypperlig verktøy for denne typen fiske.
Innhold i et Wiggler Kveitedupp-kit
Et kveitedupp-kit inkluderer alt du trenger for å kveitefiske med dupp. Kittet inneholder:
- Wigglers Kveitedupp med justerbar lineutløser på oversiden og taklefeste på undersiden
- Tackle
- 1,4m langt med nylon som er 1,4mm diameter
- En Mustad Demon Circle hook 12/0
- En Wiggler Glidarn pilk på enten 300g eller 500g ferdigmontert på taklet
Dette settet inneholder alt du trenger å gjøre er å koble taklet på, og begynne å fiske. Fisker du på 30 meters dyp eller grunnere og strømmen er svak, anbefales 300g kittet. Fisker du på dypere enn 30 meter eller i sterk strøm, anbefales 500g kittet
Monsterfiske med dupp: Eksempel fra Nordland
Fiske med dupp er ikke noe som har vært veldig vanlig på havet, og spesielt ikke i Nord-Norge der kveite ofte har vært fanget med kveiteline eller kveitejigg. Dette kan dette være en svært effektiv metode for å fange kveite. NRK Nordland har dokumentert hvordan et slikt fiske kan ende, med en av de største kveitene noensinne tatt på dupp.
Hvordan fiske med kveitedupp
Fiske med kveitedupp er enkelt og greit. Du agner med hel fisk, helst småsei eller sild som er kveitas favoritter, og sirkelkroken skal sitte i overleppen på agnfisken. Deretter slippes pilken med agnet sakte ned til bunnen, sveives opp et par runder, og duppen hektes fast i sene med svivelen i bunen og setter så stacker-utløseren (lineklypen) pas i sena.
Valg av fiskested
Det er viktig å finne områder med jevn bunn der du kan drive uten å sette deg fast. Dersom du ikke er kjent i området, anbefales det å gjøre seg kjent ved hjelp av sjøkart på nettet først. Sjøkart eller ekkolodd kan være et must for å finne slike områder.
Agningstips
De minste agnfiskene kan med fordel agnes med en knekk eller bøy slik at de roterer ned når du driver. Dette lokker fisken til seg ved bevegelse og sprer luktstoffer enda bedre i vannet. Husk at ferskt agn er alltid det som fungerer best, men frossent agn kan også være bra.
Justering av utrustningen
Når duppen er montert, slipper du ut minst 10-20 meter sene fra snella slik at duppen kommer et lite stykke ut fra båten. Bremsen skal være stilt inn så løst som mulig uten at sena dras ut av seg selv. Sett så på knarr dersom du har det på din havfiskesnelle.
Hvordan håndtere et napp
Når fisken biter og duppen går ned under vann, skal du vente noen sekunder før du stiller bremsen stramt til. Rett stangtuppen i retning av duppen, sveiv fort inn til stanga står i bue ned mot vannet. Forbered deg nå på en hard kamp med fisken!
Tips ved varierende forhold
Stackerklemmen er stillbar i styrke, noe som gjør at du enkelt kan stille inn hvor hardt du vil at duppen skal være montert på sena. Dette avhenger av værforhold og om kveitene er på hugget eller litt mer forsiktige. Dersom du ønsker å fiske rett under båten, uten selve duppen, går dette også fint. Du må bare huske å ikke gjøre mothugg med en gang, men la kveita få tid til å svelge litt agn. Dette er hovedårsaken til «tapte» kveiter.
Viktig å merke seg
Svivelen i bunnen på duppen er underdimensjonert med vilje for å få sena så nærme duppens mittpunkt som mulig. Dette lar duppen stå rettere i vannet. Svivelen belastes allikevel aldri med mer kraft enn lineutløseren er montert på lina med.
Bonusfiske
Selv om dette er et duppsett som er beregnet for fiske etter kveite er det også fantastisk bra i områder med storsei som kan gi deg vel så mye action som kveita.
Konklusjon
Å fiske kveite med dupp kan være en spennende og givende opplevelse, og Wiggler Kveitedupp settene gir deg alt du trenger for å komme i gang. Ved å følge disse rådene og teknikkene, kan du være godt på vei til å fange din egen monster-drømmefisk. Lykke til med fisketuren og Skitt Fiske!
Skrevet av: Lars-Øystein Iversen