Fiske er en populær hobby i Norge, og vi har en rekke regler for privat fiske. Disse reglene er utformet for å sikre bærekraftig forvaltning av fiskebestandene og beskytte miljøet.
Et av hovedreguleringsorganisasjonene for privat fiske i Norge er Fiskeridirektoratet. Direktoratet fastsetter kvoter for ulike fiskeslag, og private fiskere må forholde seg til disse kvotene ved fiske. Kvoter er basert på vitenskapelige råd, og de bidrar til at fiskebestandene ikke blir overfisket.
I tillegg til kvoter har Norge regler for å beskytte visse fiskearter og leveområder. For eksempel er det ulovlig å fiske etter visse fiskearter i gytesesong. Se ditt lokale område for å være sikker. Enkelte områder er utpekt som marine verneområder hvor fiske er forbudt.
Private fiskere i Norge må også forholde seg til regler om bruk av fiskeredskaper. Ulike typer redskaper har ulik påvirkning på miljøet og fiskebestandene, og Norge har regler som sikrer at redskapene som brukes er bærekraftige og minimerer skade på fisk og marine habitater.
Samlet sett har Norge en rekke regler og forskrifter på plass for å sikre en bærekraftig forvaltning av sin fiskerinæring, inkludert regler for privat fiske. Disse reglene bidrar til å beskytte fiskebestander, habitater og miljø, og de spiller en viktig rolle for å sikre næringens langsiktige levedyktighet.
Alle har en felles oppgave å bevare maritim fauna!
Men hva er egentlig reglene for fisketid, garn/teiner, minstemål, og hvordan kan en hver enkel som fritidsfisker ha god oversikt?
Her skal vi gi dere alt fra en enkel oversikt til gode tips som man kan ha med seg i sin helt egen bukselomme til en hver tid så du alltid er sikker på reglene
Skal du ut og fiske? Last ned Fritidsfiskeappen.
Les om regler for arter, redskap og ferdsel på sjøen. Meld tapt redskap og vær med å minske spøkelsesfiske og marin forsøpling.
Bli med i kampen mot marin forsøpling
Store mengder avfall fra menneskelig aktivitet havner jevnlig på avveie i det marine miljø. Yrkesfiske, fritidsfiske og havbruk er betydelig bidragsytere til marin forsøpling i nordiske havområder.
Fiskeridirektoratet har jobbet med forebygging og opprydning av forsøpling i form av tapte fiskeredskap i mange år, men det er fremdeles mange utfordringer knyttet til denne problematikken.
Så husk at det ikke er ulovlig å miste teiner, si heller ifra i appen og få muligheten til å få tapt redskap tilbake
Hva skjer med redskapen de finner?
På Fiskeridirektoratets opprenskingstokt tar de årlig opp betydelige mengder tapte og forlatte fiskeredskap.
Tilstanden til redskapen og om det er mulig å identifisere eier har stor betydning for hvordan fiskeredskapen blir håndtert videre.
Fiskeridirektoratet er involvert i både nasjonale og internasjonale prosjekter der målet er å øke gjenbruk og gjenvinning av fiskeredskap.
Redskapen som tas opp blir handtert etter følgende prioriteringsrekkefølge:
- Leveres tilbake til eier
Dersom redskapen er meld tapt, ikke er benyttet i ulovlig fiske, eieren er identifisert og det er praktisk mulig, kan redskapen bli levert tilbake til eier. - Overlatt til andre
I kystnære opprenskningsaksjoner kan funksjonelle redskaper overlates til skoler, verna bedrifter og lignende. - Gjennvinnes
Gjennom samarbeid med Norsk fiskeriretur AS blir noen reiskapstyper leverte til gjenvinning, men dette betinger at redskapen kan rengjøres for organisk materiale og ellers tilfredsstiller krav til gjenvinning. - Produkt av metall blir levert til gjenvinning ved hjelp av ulike samarbeidspartnere.
- Deponeres
Andre redskaper og materiale blir levert til deponi.
Fritidsfiske med garn i sjøen
Regler for bruk av garn; blant annet lengde, maskestørrelse, merking, nedsenking og forbudsområde.
Garnlengde
Du kan bruke garn med samlet lengde på inntil 210 meter. Men dersom du fisker etter torsk, kan garnet maksimalt ha en samlet lengde på 165 meter.
Maskestørrelsen
Minste tillatte maskestørrelse for bunsatte garn (også trollgarn), som er satt sør for 62°N, er 126 mm.
Dette gjelder ikke for fiske etter sild med sildegarn med tråder av multifilament (polyamid) der maskestørrelsen er mindre enn 64 mm.
Merking
Det er ikke tillate å bruke redskap som ikke har blåse. Alle blåser skal være merket godt synlig med navnet til eieren og folkeregistrert adresse.
Trekking
Det er forbudt å la redskapet, fortøyinger og andre gjenstander stå igjen i sjøen eller på havbunnen uten grunn.
Garn skal trekkes minimum en gang per uke, men fiske etter noen arter noen steder er pålagt en annen trekkningssplikt:
- I fiske etter torsk, hyse og sei skal garnet trekkes dagelig. Liner skal trekkes minst hver andre dag.
- I fiske etter breiflabb og kveite skal garna trekkes minst hver tredje dag.
- I fiske etter blåkveite, kvitlange og uer skal garna trekkes minst annen hver dag.
Forbudt mot garn
Det er forbudt å fiske med bunsatte garn innanfor grunnlinja fra og med Telemark til grensa mot Sverige. Forbudet gjelder hele året.
Det er forbudt mot fritidsfiske med garn på grunnere vann enn 25 meter i Skagerrak i perioden fra og med 1. juni til og med 15. august.
Nord for 62°N er det forbudt å bruke garn som er høyere enn 23 meter målt på strekt maske. I dette området er det også forbudt å bruke garn som har en trådtykkelse mindre enn 0,40 mm monofilament, eller tilsvarende materiale.
Nedsenking av garn
Garn med maskevidde større enn 32 millimeter skal fra og med 1. mars til og med 30. september senkes, slik at fangstdelen står 3 meter under havoverflaten.
Statsforvaltaren kan for hele fylket eller for avgrenset område bestemme at nedsenkingspåbudet skal gjelde for garn uansett maskevidde.
Du må derfor kontakte statsforvaltaren i ditt område, for å være sikker på lokalt regelverk.
Teiner
Reglene for bruk av teiner; antal, trekk, merking og krav til fluktåpning og rømmingshull.
Du kan fiske med inntil 20 teiner eller ruser. Talett på ruser og teiner kan altså til sammen ikke være mer enn 20 per person og per fartøy - uansett om du har flere båter eller dere er flere om bord.
Eksempel:
- Én person kan bare bruke 20 teiner eller ruser selv om han fisker med tre fartøy.
- Tre personar kan bare fiske med 20 teiner eller ruser dersom dem fisker frå same båt.
I hummerfiskeperioden er avgrensingen på 10 hummerteiner og ruser. Denne avgrensingen gjelder også per person og per fartøy. Men du kan i tillegg nytte inntil 10 andre teiner - for eksempel krabbeteiner.
Alle teiner og ruser skal merkes tydelig med navn og adresse. Selve redkapen skal merkes, i tillegg til minst et av vaka/en av blåsene.
Teiner kommer i mange variantar, og definisjonen på hvilke type teine det er, blir i praksis avgjort av bruken. Det vil si hvordan og hvor du setter teina og hva arter du fisker etter.
Krav til fluktåpning og rømmingshull
Fluktåpninger er permanente åpninger, som gir det mulig for små individ å komme ut av teina. Fluktåpningen må ikke bli forveksla med rømmingshul som er tette under fiske, men som vil åpne seg etter en gitt tid i sjøen, som til dømes ved tap av fiskerdskap.
Alle teiner som sette ut til fangst av hummer skal ha minst to fluktåpninger en på hver side av redskapen. For teiner som sette ut til fangst av krabbe gjelder kravet om minst to fluktåpninger, en på hver side av redskapen, fra svenskegrensa til og med statistikkområde 00-38 (tidlegere Tysfjord kommune).
For teiner som er satt ut til å fange fisk er det ikke krav til fluktåpninger og rømningshull. Men dersom teinene er satt slik at dem trolig ikke bare fanger fisk, men også krabbe eller hummer, skal teinene likevel ha fluktåpning og rømningshull.
Kravet om fluktåpninger gjelder likevel ikke for fiskere som fanger krabbe for omseting med merkeregistrert fartøy i Trøndelag og Nordland. Unntaket gjelder ikke i statistikkområde 00-38 (tidlegare Tysfjord kommune).
Fluktåpningene skal være plassert i fangstkammeret på en slik måte at individet lett kan ta seg ut av redskapen. I teiner med flat bunn skal åpningene plasseres helt nede ved bunn. I teiner med sylinderform (tønneform) skal åpningene være helt nede ved bunn, men ikke lenger nede enn at det blir fri passasje gjennom åpningene når redskapen står ute for fangst.
I tillegg til minst to fluktåpninger skal det være minst et rømmingshull, som holder lukka ved hjelp av en bomullstråd. Tråden skal virke slik, at dersom du mister teina vil bomullstråden løse seg opp etter en viss tid, noe som gir frihet tilbake for innestengte individ.
Det gjelder egne reglar for kongekrabbeteiner.
Det er litt ulike krav til rømmingshull i teiner brukt i fiske etter sjøkreps, hummer/krabbe og kongekrabbe. Les ulike monteringsmulighetene her: Rømmingshol i teiner
Det er ikke krav om at hele teina er laget av nedbrytbar bomullstråd. Nedbryting av tråden virker slik at den på ulike måter lager et hull i teina etter en viss tid. Gamle teiner vil fortsatt kunne brukes ved å ettermontere bomullstråden.
Merkekrav i fritidsfiske
Det er innført krav til merking av teiner og ruser i fritidsfiske. I tillegg er det krav til merking av vak/blåser.
Merket bør festes i redskapens øvre del og må tåle saltvann. Merket bør være av en slik kvalitet at det ikke løsner og dermed bidrar til marin forsøpling. Dersom flere redskapar er satt i lenke, gjelder kravet hvert enkelt redskap i lenka.
Sanke- og samleteiner som står i sjøen for oppbevaring av skaldyr skal være merka på same måte.
Teiner som står i sjøen til fangst av hummer skal ha minst ett vak som er tydelig merkt med fiskerens deltakernummer. Det er ikke nødvendig å fjerne deltakarnummeret fra trekket hvis en ønsker å bruke samme blåse utenom hummerfiske.
Trekk
Alle teiner skal trekkes minst en gang i uka. Unntaket er teiner brukes til fiske etter leppefisk, di skal trekkes dagelig. Reglene gjelder ikke søndager og heligdager.
Regler for krabbefiske
Hvor mange teiner kan du bruke til å fiske krabbe med? Hva er minstemålet for krabbe? Hvordan skal krabbeteina være? Les alle reglene om krabbefiske.
Fangsttider:
- Du kan fange krabber hele året.
- Det er ingen særskilte reglar for lystring/lysing etter krabbe.
- Tidligere forbudt mot å sette krabbeteiner lørdag-søndag i perioden siden hummerfisket pågår er oppheva.
Minstemål og dybde
Fra svenskegrensa til og med Rogaland er minstemålet 11 cm. I resten av landet er det 13 cm. Krabbe skal måles over skalets største bredde.
Dybdregrensen for krabbeteiner er oppheva. Det er altså ikke lenger forbudt for fritidsfiskere å sette krabbeteiner på grunnere vann enn 25 meter.
Teiner og ruser
Du kan fiske med inntil 20 teiner eller ruser. Talet på ruser og teiner kan altså til samen ikke være mer enn 20 per person og per fartøy - uansett om du har flere båter eller de er flere om bord.
I teiner som er satt ut for fangst av krabber, fra svenskegrensen til og med Tysfjorden i Nordland, skal det vere minst to sirkelformet fluktåpninger - en på hver side av redskapet. Diameter på åpningen skal vere minst 80 millimeter.
Det er bare dem som skal fiske etter hummer som må registrere seg og få deltakernummer.
Ikke brekk klørne av levende krabber
Dersom du brekker klørne av levende krabber, utøver du vold mot dyra. Og dersom du i tillegg kastar di på sjøen igjen, setter du dem i en hjelpeløs tilstand.
Ifølge Mattilsynet strir dette mot dyrevelferdsloven. Rådet for dyreetikk og EU-regelverket sier også at dette er forbudt.
Hvordan koker man krabber?
Koking av krabber er egentlig veldig lett og kan gjøres av hvem som helst i husstanden! Kok opp vann og tilsett salt, Ca 35g pr liter. mengden innhold salt varierer veldig fra person til person så her gjelder det å bli litt kjent å teste. men en enkel huskeregel er: Det skal være litt saltere en sjøvann. Hvis du koker ved havet kan du faktisk bruke saltvann som er lett tilgjengelig!
Slipp en krabbe oppi det kokende vannet en om gangen og la vannet koke opp igjen før en ny krabbe slippes oppi. La koke i c 15-20 minutter avhengig av størrelsen. de største krabbene er 20 minutter. Ta så opp krabbene av vannet å la de avkjøle seg på ryggen i minst et kvarter. Skulle krabben bli spart til en senere anledning burde den, etter den er avkjølt, setter kjølig.
Om krabben skal være død når man putter den i vannet er et diskutert tema, det mest normale er å putte levende krabber i det kokende vannet men da kan man oppleve at en del "mat" kommer ut av krabben og skitner til vannet. ikke noe farlig men da må vannet byttes ut hvis du må koke i flere omganger.
En annen metode er å putte de på is før koking som gjør de bevistløse som mange mener er mere humant. Man kan også stikke en kniv igjennom "hodet" før man putter de i vannet.
Registrer deg til hummerfiske
Alle som skal fiske hummer må registrere seg, også de som var registrert i fjor. Registreringen gjelder bare for dette året, men deltakernummeret blir gjenbrukt.
Hummerteiner
Det er særskilde krav til teiner brukt i hummerfiske når det gjelder mengde, fluktåpning, nedbrytbar bomullstråd og merking av vak/blåse.
Hummer kan bare fanges med teiner tilpasset hummerfiske. Får du hummer med annet redskap må du sette hummeren tilbake i sjøen.
Antall teiner og ruser
Som fritidsfisker kan du fiske etter hummer med inntil 10 hummerteiner per person og per båt. Det betyr at dersom flere personer fisker fra same båt, eller dersom en person fisker med flere båter, kan du uansett ikke bruke mer enn 10 hummerteiner.
Antall teiner for hummer og antall ruser for fisk kan heller ikke overstige 10 stykk totalt i hummerfiskeperioden, fordi ruser er en effektiv fangstredskap for hummer. Men - du kan i tillegg bruke inntil 10 andre teiner, for eksempel krepse- og krabbeteiner.
Hvis du bruker både 10 hummerteiner og 10 andre teiner i hummerfiskeperioden, kan du kun fange hummer med hummerteinene.
Fredningstider for hummer
Hummeren er freda store deler av året og det er etablert mange fredings- og bevaringsområder.
Fredningstider
Hummer med utvendig rogn er fredet hele året.
Hummerfiskesesongen starter 1.oktober klokka 08:00 i hele landet. Fra svenskegrensa til og med Vestland kan du fange til og med 30. november.
I resten av landet kan du fange til og med 31. desember.
Det er lov å sette/trekke teiner på søndager, også på kyststrekninga fra svenskegrensa til og med Agder. Det er forbudt å sette eller trekke teiner til fangst av hummer på kyststrekninga Agder til grensa mot Sverige fra en time etter solnedgang til en time før soloppgang.
Fra og med 1. januar til 1. oktober klokka 08:00 er det forbudt å oppbevare hummer i sjøen.
Fluktåpninger
En hummerteine skal ha minst to sirkelformet fluktåpninger - en på hver side av teina. Fluktåpningene må være minst 60 millimeter og plasserte nede ved bunn slik at hummer under minstemål lett kan ta seg ut.
Det er ingen krav til minimumsdybde for teiner i hummerfiske.
Merkekrav i fritidsfiske
Teiner som står i sjøen til fangst av hummer skal ha minst en blåse som er tydelig merkt med fiskerens deltakernummer, navn og adresse
Det er innført krav om merking av teiner og ruser i fritidsfiske. I tillegg er det krav om merking av vak/blåser.
Merket bør festes i redskapens øvre del og må tåle saltvann. Merket bør være av en slik kvalitet at det ikke løsner og dermed bidrar til marin forsøpling. Dersom flere redskaper er satt i lenke, gjelder kravet hvert enkelt redskap i lenka.
Sanke- og samleteiner som står i sjøen for oppbevaring av skaldyr skal være merket på same måte.
Eksempel på merking for fritidsfisker:
- Ola Nordmann
Svingen 4
5550 Kysten
OLA-NOR-168 (deltakarnummer)
Minstemål og maksmål
Hummer som er mindre enn 25 centimeter lang må du sette ut igjen i sjøen.
På Skagerrakkysten, fra grensa mot Sverige til og med Agder fylke, er det innført et maksimalmål for hummer på 32 cm totallengde.
For å finne totallengde måler du hummeren fra spissen av pannehornet til den bakre kant av midtre svømmelapp.