FISKESNELLER
Sneller er en av de viktigste verktøyene du bruker under fiske, det finnes mange forskjellige type sneller å noen av de mest brukte er: Haspelsnelle og mutiplikator og de brukes om hverandre etter preferanser og behov.
Ønsker du å lese mere om forskjelige typer sneller?
Haspelfiske
Haspellfiske eller også kaldt spinnfiske, er en av de mest brukte og kjente metoder å fiske på. Dette er den metoden som «alle» kan, og de fleste med fiskeinteresse har vært borti. Spinnfiske egner seg til alle typer fiske, uansett om det er etter ørretten, abboren, gjedda, havfiske osv.
Det som er fint med spinnfiske er at på enden av snøret så kan du nesten bruke hva som helst. Det som kjennetegner haspel er at snellen henger under. Du kan velge mellom sluk, spinner, wobblere, mark eller flue, og kan selv ved innsveiving bestemme hastigheten, dybde og bevegelse.
Spinnfiske kommer som i mange andre type fiske i forskjellige prisklasser. Her handler det egentlig så enkelt om du ønsker deg en kvalitetsnelle som varer over lengre tid og kaster langt. Men om du skal jakte på sjøørreten vil jeg anbefale å legge litt penger i det. Det betyr at snella vil være vanntett og ikke trekke inn saltvann i systemet som fører til rust og gir korrosjon i snellehuset.
Har du sett fluefiske og lurer på hva det egentlig er for noe?
Fluefiske er en gammel men fortsatt god metode å fiske på. Sjøøretten er et eksempel på at fluefiske fortsatt er effektiv. Alle ønsker seg en god og feit «Kubbe» av en sjøørret som er helt rød i kjøttet. Men hva gjør at en sjøørret er rød i kjøttet?
Det skyldes maten de spiser. Krepsdyret er en viktig del av kosten til ørreten og krepsdyret inneholder stoffer som gjør kjøttet rødt. Akkurat sånn som flamingoene, det fungerer på samme måte. Sjøørreten elsker krepsdyr og det er her fluefiske kommer inn i bildet.
Valget av fluesnelle kommer ann på hva du skal fiske, innlands-ørret er ofte #3-5 Sjø-ørret er #5-7 og laks er #7+ og oppover. Her kan man tenke på at til sjøørett vil man ha en vanntett snelle med tanke på salt og rust.
Med helt enkel haspelfiske blir det til å kaste store sluker som imiterer andre mindre fisker og ikke krepsdyr som kanskje sjørretten vil ha, hva må man gjøre da? Jo! Da fisker man med flue.
Med flue vil du imitere ikke bare utseende, men også bevegelsene til reke, bøstemarken, kutling osv som funker effektivt på fisken. Her kan du til og med binde din helt egen versjon i dine egne farger som du har trua på. Man trenger ikke være superflink til å binde for å få fisk. Vi merker ofte at nesten de styggeste fluene funker best til tider.
Til fluefiske etter innlands ørreten kan du faktisk imitere alle små insikterer som både flyr og krabber rundt på vannet. Ørreten elsker maur, mygg, vårfluer osv. Så her gjelder det å komme seg ut, trene på å kaste med flue og jakte på ørreten.
Les mer om fluefiske etter sjøørreten her
Interessert i havfiske ? Og lurer du på hva du trenger av fiskeutstyr?
Om du handler fiskeutstyr for første gang, eller ikke vil legge for mye penger i nytt utstyr, er et fiskesett et godt utgangspunkt. Et ferdig fiskesett bestående av ei fiskestang med en lengde på 9-10 fot og kastevekt opp til ca 40gr og ei haspelsnelle i størrelse 4000 er godt allround-sett som kan brukes til de aller fleste utfordringene kyst-Norge kan by på. her bruker man som regel det som kalles for en multiplikator eller "rullesnelle"
Snellene i fiskesettene kommer som regel med ferdig påspolet snøre, i de fleste tilfellene vanlig monofilament. Monofilament er vanlig fiskesene.
For å få fisk i saltvann bør fiskebaggen din inneholde noen grunnleggende ting. Noen fiskelignende sluker, et par makrellhekler, og en pakke kroker er stort sett det man trenger. Om man vil utvide utstyrsboksen mer litt mer, er en pakke med gummi-jigger å anbefale, men ikke nødvendig.
En sildesluk er kompakt og kaster langt, og kan brukes til mange fiskearter.
En hekle er et kort oppheng med flere kroker, og brukes særlig til makrellfiske. Om man er heldig, kan man få “fullt hus” og fisk på hver krok! Den ene svivelen på opphenget knytes fast i fiskesnøret – den andre klipses innpå en sluk.
En gummi-jigg består av et tungt jigghode med krok og en myk, fristende kropp av gummi. Den forføreriske gangen på gummi-jiggene er mye brukt til torsk og lyr. Det kjekke med jiggene er at kroken alltid vender oppover, og kan brukes over styggere bunn enn en sluk, som ofte setter seg fast.
En pakke med kroker er alltid kjekt å ha, til dagene man har lyst til å ligge på svaberget og slikke sol mens man venter på at fisken skal finne agnet.
Les mer om hvordan du finner fisken og hvordan du f.eks fisker Torsk, Sei, makrell her.
Les mer om sneller her...Vis mindre...