Teinefiske

Teiner

Reglene for bruk av teiner; antal, trekk, merking og krav til fluktåpning og rømmingshull.

Du kan fiske med inntil 20 teiner eller ruser. Talett på ruser og teiner kan altså til sammen ikke være mer enn 20 per person og per fartøy - uansett om du har flere båter eller dere er flere om bord.

 

Eksempel:

  • Én person kan bare bruke 20 teiner eller ruser selv om han fisker med tre fartøy.
  • Tre personar kan bare fiske med 20 teiner eller ruser dersom dem fisker frå same båt.

 

 

I hummerfiskeperioden er avgrensingen på 10 hummerteiner og ruser. Denne avgrensingen gjelder også per person og per fartøy. Men du kan i tillegg nytte inntil 10 andre teiner - for eksempel krabbeteiner.

Alle teiner og ruser skal merkes tydelig med navn og adresse. Selve redkapen skal merkes, i tillegg til minst et av vaka/en av blåsene.

Teiner kommer i mange variantar, og definisjonen på hvilke type teine det er, blir i praksis avgjort av bruken. Det vil si hvordan og hvor du setter teina og hva arter du fisker etter.

 

Krav til fluktåpning og rømmingshull

Fluktåpninger er permanente åpninger, som gir det mulig for små individ å komme ut av teina. Fluktåpningen må ikke bli forveksla med rømmingshul som er tette under fiske, men som vil åpne seg etter en gitt tid i sjøen, som til dømes ved tap av fiskerdskap.

 

Alle teiner som sette ut til fangst av hummer skal ha minst to fluktåpninger en på hver side av redskapen. For teiner som sette ut til fangst av krabbe gjelder kravet om minst to fluktåpninger, en på hver side av redskapen, fra svenskegrensa til og med statistikkområde 00-38 (tidlegere Tysfjord kommune).

 

For teiner som er satt ut til å fange fisk er det ikke krav til fluktåpninger og rømningshull. Men dersom teinene er satt slik at dem trolig ikke bare fanger fisk, men også krabbe eller hummer, skal teinene likevel ha fluktåpning og rømningshull.

 

Kravet om fluktåpninger gjelder likevel ikke for fiskere som fanger krabbe for omseting med merkeregistrert fartøy i Trøndelag og Nordland. Unntaket gjelder ikke i statistikkområde 00-38 (tidlegare Tysfjord kommune).

 

Fluktåpningene skal være plassert i fangstkammeret på en slik måte at individet lett kan ta seg ut av redskapen. I teiner med flat bunn skal åpningene plasseres helt nede ved bunn. I teiner med sylinderform (tønneform) skal åpningene være helt nede ved bunn, men ikke lenger nede enn at det blir fri passasje gjennom åpningene når redskapen står ute for fangst.

 

I tillegg til minst to fluktåpninger skal det være minst et rømmingshull, som holder lukka ved hjelp av en bomullstråd. Tråden skal virke slik, at dersom du mister teina vil bomullstråden løse seg opp etter en viss tid, noe som gir frihet tilbake for innestengte individ.

 

Det gjelder egne reglar for kongekrabbeteiner.

 

Det er litt ulike krav til rømmingshull i teiner brukt i fiske etter sjøkreps, hummer/krabbe og kongekrabbe. Les ulike monteringsmulighetene her: Rømmingshol i teiner

 

Det er ikke krav om at hele teina er laget av nedbrytbar bomullstråd. Nedbryting av tråden virker slik at den på ulike måter lager et hull i teina etter en viss tid. Gamle teiner vil fortsatt kunne brukes ved å ettermontere bomullstråden.

 

 

Merkekrav i fritidsfiske

Det er innført krav til merking av teiner og ruser i fritidsfiske. I tillegg er det krav til merking av vak/blåser.

 

Merket bør festes i redskapens øvre del og må tåle saltvann. Merket bør være av en slik kvalitet at det ikke løsner og dermed bidrar til marin forsøpling. Dersom flere redskapar er satt i lenke, gjelder kravet hvert enkelt redskap i lenka.

 

Sanke- og samleteiner som står i sjøen for oppbevaring av skaldyr skal være merka på same måte.

 

Teiner som står i sjøen til fangst av hummer skal ha minst ett vak som er tydelig merkt med fiskerens deltakernummer. Det er ikke nødvendig å fjerne deltakarnummeret fra trekket hvis en ønsker å bruke samme blåse utenom hummerfiske.

 

Trekk

Alle teiner skal trekkes minst en gang i uka. Unntaket er teiner brukes til fiske etter leppefisk, di skal trekkes dagelig. Reglene gjelder ikke søndager og heligdager.

 

 

Hummerfiske

Les mer om hummerfiske

 

Krabbefiske

Les mer om krabbefiske

 

Garnfiske

Les mer om garnfiske

 

Teinefiske

Les mer om teinefiske