Hvordan koker man krabber?
Koking av krabber er egentlig veldig lett og kan gjøres av hvem som helst i husstanden! Kok opp vann og tilsett salt, Ca 35g pr liter. mengden innhold salt varierer veldig fra person til person så her gjelder det å bli litt kjent å teste. men en enkel huskeregel er: Det skal være litt saltere en sjøvann. Hvis du koker ved havet kan du faktisk bruke saltvann som er lett tilgjengelig!
Slipp en krabbe oppi det kokende vannet en om gangen og la vannet koke opp igjen før en ny krabbe slippes oppi. La koke i c 15-20 minutter avhengig av størrelsen. de største krabbene er 20 minutter. Ta så opp krabbene av vannet å la de avkjøle seg på ryggen i minst et kvarter. Skulle krabben bli spart til en senere anledning burde den, etter den er avkjølt, setter kjølig.
Om krabben skal være død når man putter den i vannet er et diskutert tema, det mest normale er å putte levende krabber i det kokende vannet men da kan man oppleve at en del "mat" kommer ut av krabben og skitner til vannet. ikke noe farlig men da må vannet byttes ut hvis du må koke i flere omganger.
En annen metode er å putte de på is før koking som gjør de bevistløse som mange mener er mere humant. Man kan også stikke en kniv igjennom "hodet" før man putter de i vannet.
Hvordan renser man krabber?
Rensingen av krabber er ikke så vanskelig. Start med å brekke av klørne og derretter løft opp "huset" av krabbeskallet. Ta vare på krabbeskallet. Til tross for litt uappetittelig farge og konsistens er smaken himmelsk når det blandes med lysere og mere smaksnøytrale kjøttet. Perfekt på brødskive med smør, sitronpepper, dill og ønsket tilbehør.
Fjern derretter den såkalte paven ved å trykke ned klaffen midt i mellom øynene med to fingre. fjern så gjellene på hver side av huset. Etter fjerning av gjellene kan du splitte huset i to etter "midtstripen" som kommer til synet når du fjerner de to løse "klaffene" og da kan du rett og slett grave ut maten. Dette er en job som krever litt tid men virkelig verdt det! Klørne er derimot en mye enklere og raskere jobb. Her bruker du rett og slett en nøtteknekker for og åpne klørne og grave ut kjøttet som du finner. Og ingen ting er bedre en og spise klørne som fingermat. "Havets spareribs".
Bon Appétit og Skitt fiske!