I dagens samfunn går alle rundt med en mobiltelefon i lommen, og de fleste av disse har et greit kamera.

 

Et mobilkamera greier ikke å stille opp mot et godt kompaktkamera eller speilrefleks, men det viktigste er å benytte kameraet du har for hånden. I denne artikkelen har vi tatt for oss 8 enkle tips for at dine bilder skal bli litt bedre.

 

Hold linsen ren

Ganske enkelt tips egentlig! Mobilen din bor i lomma, og håndflaten din er borti mye i løpet av en dag. Det blir fort fettmerker, og dette kan fort gjøre at bildene virker uskarpe. Tørk av linsen før du tar bilde så blir det fort mye bedre.

 

Stabilitet

Prøv å holde mobilen i ro når du tar bildet.  Er du ustø på hånden blir bildene uskarpe. Bruk begge hendene, og bruk volumknappen til å ta selve bildet fremfor å trykke på skjermen. Velger du å trykke på skjermen vil dette skape mye bevegelse i telefonen, og bildene blir dårligere. Det kan også være lurt å støtte telefon eller deg selv inntil et tre, et bord en vegg osv.

 

Belysning

Et mobilkamera fungerer best i dagslys da tiden kameraet benytter på å ta selve bildet er raskere. Mindre lys betyr lengre lukkertider, og sannsynligheten for uskarpe bilder blir større jo mørkere det blir. Kameraet takler dårlig motlys. Hvis du kan få lyset inn fra siden eller i ryggen vil du ofte få et mye bedre resultat. Men tar du bilder i motlys så kan du få mange kule silhuetter så bildet kan bli bra likevel.

 

 

Tenk kameravinkel

Når vi tar bilder med mobilen har vi en tendens til å holde mobilen på samme måte hver gang vi benytter den. Nemlig en halv armlengde fra kroppen i stående positur. Dette kan fort bli kjedelige bilder, spesielt om alle bildene er tatt fra denne vinkelen. Ta bilder fra flere vinkler, nedenfra og ovenfra for å skape en variasjon. Ta gjerne bilder hvor du kan se bakhodet på personen som ser ut over landskapet. Ansiktene må ikke alltid være med i bildet.

 

Filmer du er det ikke lov å holde mobilen stående. Mobilen skal ligge når du filmer! Det burde faktisk vært en sperre i telefonen så det ikke var mulig å filme stående ;-) (Red.anm. En fotografs bemerkninger).

 

 

 

Fokus på riktig sted

Med et enkelt trykk på skjermen kan du få kameraet til å fokusere på akkurat det punktet du vil. De fleste smarttelefoner har autofokus, på godt og vondt. Kameraet tror det vet hva du skal ta bilde av, men det må bare gjette. Et bilde hvor fokus ligger feil kan fort bli et ubrukelig bilde. Velg fokuspunktet selv, og overstyr automatikken, så kan du få langt bedre bilder.

 

Ikke glem bakgrunnen

Tar du bilder av en person er det lett å glemme hva som er bak og rundt personen. En rotete bakgrunn kan fort ødelegge helhetsinntrykket. Bakgrunnen er en veldig viktig del av helheten, men om den stjeler oppmerksomheten bort fra motivet så be personen om å flytte seg litt til den ene eller andre siden. Komponer bildet, se det for deg i hodet før du tar det så blir sluttresultatet mye bedre.

 

 

Unngå å bruke zoom

Zoom på en mobiltelefon er digital. Det vil si at linsa ikke beveger seg frem og tilbake, men at datamaskinen inni telefonen gjør bildet større. På denne måten forringer du kvaliteten på bildet mye, og sluttresultatet vil bli dårligere. Enkelt kan dette forklares på følgende måte. Har du noe som er dårlig, og du benytter deg av digital zoom, forsterker du det som allerede er dårlig. Resultatet blir et kornete og dårlig bilde.

 

Her er noe for deg som ønsker og gjøre det lille ekstra:

 

 

Slik kan det bli dersom man bruker filtere fra Snapseed og lar Google lage panorama av bildene dine.

 

Bilde fra Herøy/Dønna på Helgelandskysten

 

Artikkelen er skrevet av:Lars-Øystein Iversen